Zadania testowe
esta: 1. Liczba 10 jest:
a) wielokrotnością tylko liczb parzystych
b) kwadratem pewnej liczby naturalnej
c) liczbą pierwszą
d) sumą kolejnych liczb naturalnych
2. Liczba a=[1/(√2−√3]+[3/√3] spełnia warunek:
a) −2<a<−1
b) −1<a<0
c) −3<a<−2
d0 0<a<2
7 gru 22:18
esta: Cisza.. Więc może zainteresuje kogoś fakt, iż rozwiązałem te zadania i wydaje mi się, że
rozwiązania w książce są źle ; > wystawiłem to tu, żeby sprawdzić, czy mylę się ja, czy
książka ; )
7 gru 22:33
Bogdan:
To podaj swoje rozwiązania
7 gru 22:35
esta: Według mnie do 1. zadania nie pasuje żadne a jeśli już której to a)
Do 2 zadania D bo liczba a jest parzysta.
7 gru 22:38
esta: 1.
a) nie pasuje, bo 10 jest także wielokrotnością cyfry 1.
b) nie pasuje bo pierwiastek z 10 jest liczbą niewymierną czyli nie jest naturalną.
c) nie jest liczbą pierwszą, bo jest podzielne przez 2 i 5
d) nie pasuje, bo suma jakichkolwiek kolejnych liczb naturalnych jest liczbą nieparzystą
7 gru 22:41
think: esta a co powiesz na to że 10 = 2*5 wygląda na wzajemną wielokrotność liczb parzystej i
nieparzystej...
7 gru 22:41
Bogdan:
To są Twoje rozwiązania? i co oznacza u Ciebie znak [ ... ] ?
7 gru 22:42
Bogdan:
a ile jest 1 + 2 + 3 + 4 = ?
7 gru 22:44
esta: Think udowodniłem już, że w pierwszym zadania odpowiedź a) nie pasuje. Po co 2 dowody? W
matematyce wystarczy 1 sposób.
Bogdan, tak to są moje rozwiązania. A o jaki znak Ci chodzi? Bo Twoją wiadomość wyświetla mi "i
co oznacza u Ciebie znak [ ... ] ?"
7 gru 22:48
esta: Aha no tak, skupiłam się na sumie dwóch liczb, nie większej ilości. Teraz pasuje. A co w drugim
zadaniu?
7 gru 22:49
think: esta, masz rozdwojenie jaźni? raz piszesz udowodniłem a za drugim razem skupiłam...
7 gru 22:51
esta: Bo raz pisze mój chłopak a raz ja? Prosiłabym o skupieniu się na zadaniu 2, nie wzajemnym
docinaniu sobie.
7 gru 22:52
think: no to się skup, ja nie muszę.
7 gru 22:53
Bogdan:
Czy znak nawiasy kwadratowe wprowadziłaś dla oznaczenia wartości bezwzględnej czy części
całkowitej ?
7 gru 22:56
esta: Masz coś jeszcze do powiedzenia? ; ) zadzwoń do fundacji "Nie masz co robić? Pokłóć się z
kimś!"
Chcesz mi dopiec? Udowodnij, że się mylę i w drugim zadaniu odpowiedź d) jest niepoprawna.
Jeśli Ci się nie chce, to zajmij się czymś innym i nie wchodź na te zadanie.
7 gru 22:58
esta: Części całkowitej
7 gru 22:58
esta: I poprawka−> napisałam wyżej, że w zadaniu liczba a jest parzysta. Chodziło o liczbę dodatnią
7 gru 22:59
think: udowodnię, że się mylisz...
jaki znak ma wg Ciebie różnica √2 − √3 ?
i dlaczego w takim razie twierdzisz, że liczba jest dodatnia?
7 gru 23:04
think: co do kłócenia się... jak na osobę z tak pacyfistycznym nastawieniem pt " Prosiłabym o
skupieniu się na zadaniu 2, nie wzajemnym docinaniu sobie. " nieźle szczekasz "Masz coś
jeszcze do powiedzenia? ; ) zadzwoń do fundacji "Nie masz co robić? Pokłóć się z kimś!" "
7 gru 23:08
esta: No i o to mi chodziło. Dziękuję
7 gru 23:08
esta: Z tą różnicą, że to nie ja zaczęłam schodzić z tematu. I oczywiście, że nie jestem pacyfistką.
Lubię erystykę. Po prostu nie kłócę się na forach matematycznych, gdy nie jestem pewna z
jakimś zadaniem i proszę o pomoc w rozwiązaniu ich (choć teraz to już całkowicie zeszliśmy z
tematu).
Jeszcze raz dziękuję i żegnam
7 gru 23:18
think: Wielka szkoda, że się nie kłócisz...masz potencjał. Także
7 gru 23:22
esta: Aha no i to, co zacytowałeś/aś wcale nie musiało oznaczać, że nieźle szczekam, mimo że jestem
(niby) osobą z pacyfistycznym nastawieniem. Co jeśli była to tylko manipulacja (udana
manipulacja), która miała na celu zmusić Cię do rozwiązania zadania?
7 gru 23:22
think: 
idźże Kobieto, głowa mnie boli, rwą mnie zatoki a Ty mi tu trajkoczesz o erystyce... co do
odpowiedzi, to moja uwaga wykluczyła tylko jedną błędną, która tak się składa w Twoim
mniemaniu była jedyną poprawną, nadal zostają Ci 3 odpowiedzi...
7 gru 23:27
esta: Odpowiedź a).
Dobranoc ; p
7 gru 23:28
7 gru 23:34
esta: Teraz to już nie wiem, o co Ci chodzi ;>
7 gru 23:45