Chory byłem a muszę zrobić kilka zadań na
ocenę a nie kompletnie tego nie rozumiem
z góry dzięki
Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez początek układu współrzędnych oraz przez pkt P, taki
że P=(−2,1)
a)oblicz współczynnik kierunkowy a wykresu funkcji f i określ czy tworzy ona z osią kąt ostry
czy rozwarty
b)napisz wzór funkcji f c) sprawdź czy pkty A i B takie A+(lub= bo mogła się pomylić)(50,−25)
i B=(25,−50) należą do wykresu funkcji f.
| 1 | ||
a= | ? | |
| 2 |
Skoro wykres funkcji przechodzi przez początek układu współrzędnych tooznacza ze przechodzi
przez punkt oznaczmy go sobie P P=(0,0) współczynnik kierunkowy prostej mozan policzyc ze
wzoru
| yb−yA | ||
a= | równanie prostej(wzór funkcj): y−yA=a(x−xA) | |
| xb−xA |