granica funkcji
matrioszka: | | 1 | | 12 | |
limx→2 ( |
| − |
| ) |
| | x−2 | | x3−8 | |
| | 0 | |
wychodzi z tego symbol nieoznaczony [ |
| ] jak się do wspólnego mianownika weźmie |
| | 0 | |
no i własnie nie wiem jak można to inaczej rozwiązać...
pomozecie?
7 gru 21:54
sushi_ gg6397228:
pokaz ten wspolny mianownik i swoje obliczenia
7 gru 21:58
matrioszka: | | x2 + 2x+ 4 − 12 | | x2 + 2x − 8 | |
limx→2 ( |
| )= limx→2 ( |
| ) = |
| | x3−8 | | x3−8 | |
| | 22 + 2*2 − 8 | | 0 | |
= |
| = [ |
| ] |
| | 23−8 | | 0 | |
7 gru 22:06
Grześ: pewnie źle obliczałeś, bo po dobrym sprowadzeniu do wspl. mianownika i uporządkowania licznika
da się obliczyć granicę.
7 gru 22:07
sushi_ gg6397228:
to teraz u gory liczymy delte i postac ilcozynowa
7 gru 22:08
Grześ: o właśnie, teraz licznik pogrupuj w postać iloczynową, a mianownik rozpisz ze wzoru skróconego
7 gru 22:08
7 gru 22:08
matrioszka: własciwie to jestem dziewczyną. ale to nic

w każdym razie, dzięki za pomoc

wyszło!
7 gru 22:17