stiv: Witam mam problem z zadaniem f(x) = sin2 x sin x2 trzeba wyliczyć
pochodną
wychodzi mi taki wynik f(x)=2sinx*cosx*sinx2+sin2x*2x*cosx2
a prawdopodobnie powinien wyjść taki 2sinx(xsinx*cosx2+cosx*sinx2)
mógłby ktoś pomóc ?
16 sty 00:15
sowa:
f'(x) = ( sin2x)' *sinx2 + sin2x *(sinx2)'
f'(x)= 2sinx *cosx *sinx2 + sin2x * 2x *cosx2=
= 2 *sinx( sin2x*cosx + x*sinx*cosx2)
taka ma być ta pochodna!
16 sty 00:27
Bogdan:
Twoje rozwiązanie jest poprawne, wyłącz przed nawias 2sinx
f'(x) = 2*sinx*cosx*sinx2 + sin2x*(cosx2)*2x = 2sinx(sinx2*cosx + xsinx*cosx2)
16 sty 00:40
Bogdan:
Przeprasam Cię sowo, że umieściłem to samo rozwiązanie, ale w czasie jego pisania nie
widziałem jeszcze Twojego
16 sty 00:43
sowa - nocek: Nic nie szkodzi!

Dobrze,że wyniki się zgadzają!..... więc już nie będę
musiała "czytać"..... stosownych podręczników

Pozdrawiam! Miłych snów!
16 sty 01:18
stiv: Dzięki za objaśnienie
16 sty 12:39