Jak się za to zabrać? : (
Martynka: Piła tarczowa o d=20cm obraca się 1200 obr/min. Z jaką prędkością będą wylatywać iskry z
tarczy?
7 gru 21:14
dero2005:
gdzie : d −średnica [cm]
n − obr/min
v − prędkość m/s
podstaw wartości i oblicz
7 gru 21:45
jacek: d=20 cm
r=10cm=0,1m
Podstaw do wzoru
7 gru 21:49
Martynka: wychodzi 4π..
rozumiem, że w mianowniku jest 60, bo chcemy mieć liczbę obrotów na sekundę. Ale dlaczego
jeszcze jest tam razy 100? Z jakiego wzoru skorzystałeś?
7 gru 21:53
dero2005:
przechodzimy z [cm] na [m]
7 gru 22:28