Rachunek prawdopodobieństwa
Maciej: Ze zbioru Z={x∊C : 3*9x − 82*3x +27≤0} losujemy kolejno bez zwracania liczby a,b,c, i
tworzymy funkcję określoną wzorem f(x)=ax2 + bx +c. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymana
funkcja będzie parzysta.
Proszę o pomoc
7 gru 20:56
Grześ:
Najpierw rozwiązujemy nierówność:
3*9
x−82*3
x+27≤0
t=3
x
3t
2−82t+27≤0
√Δ=80
−1≤x≤3
x∊{−1,0,1,2,3}
7 gru 21:01
Grześ: aby była parzysta funkcja:
q=0
b=0
Czyli aby powstała parzysta funkcja b=0, oraz a≠0
Spróbuj sam policzyć ilość powstałych funkcji
7 gru 21:05
Maciej: Dzięki wielkie
7 gru 21:07