obliczyc granice
Aguska: Prosze o pomoc w obliczeniu granicy. n →
∞
| | n2 | |
2. lim ( |
| )n2 <− to jest do potęgi n i jeszcze do potęgi 2, piszę bo może być |
| | n2+1 | |
nieczytelne.
7 gru 20:29
Grześ: 1. Podziel całość przez 4
n
| | n2 | | n2+1−1 | | 1 | |
2. lim( |
| )n2=lim( |
| )n2=lim(1+ |
| )n2= |
| | n2+1 | | n2+1 | | −n2−1 | |
−n
2−1=k
n
2+1=−k
n
2=−k−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim(1+ |
| )−k−1=lim(1+ |
| )−k*lim(1+ |
| )−1= |
| | k | | k | | k | |
| | 1 | | 1 | |
=lim(1+ |
| )−1*k*1=e−1= |
| |
| | k | | e | |
7 gru 20:34
Aguska: niesamowity jestes! dziekuję!
7 gru 20:36
Aguska: Moglbys mi wytlumaczyc te metode? Zeby ja uzyc trzeba miec minusowy mianownik?
7 gru 20:40
Grześ: nieee, po prostu wykonałem dwa przekształcenia, spójrz:
| | −1 | | 1 | |
(1+ |
| )n2=(1+ |
| )n2 |
| | n2+1 | | −n2−1 | |
I teraz w miejsce −n
2−1 wstawiam sobie dla ułatwienia jakieś k, czyli:
−n
2−1=k
teraz z tego wyliczasz n
2 i wstawiasz w miejsce wykładnika. Potem to już proste liczenie
7 gru 20:48
Grześ: tą metodę możesz stosować w innych przypadkach, gdy w mianowniku jest wyrażenie inne od n,
czyli:
| | 1 | |
1+ |
| i tym podobne  |
| | 2n+1 | |
7 gru 20:48