enter: na drodze długości 36 m przednie koło ciągnika wykonało 6 obrotów więcej niż tylne. Gdyby
obwód każdego zwiększyć o 1m to na tej samej drodze przednie koło wykonałoby o 3 obroty
więcej niż tylne. Oblicz obwody kół ciągnika.
Tym razem stworzyłam chyba za dużo równań i za dużo niewiadomych...
a- obw tylnego 36/a- ilość obrotów tylnego
b- obw przedn 36/b- ilość obrotów
36/b=36/(a+6)
a+1-nowy obw 36/(a+1)
b+1-nowy obw 36/(b+1)
36/(b+1)=36/(a+1)
{36/b=36/(a+6)
{36/(b+1)=36/(a+1)
ale wychodzi głupota... i co tym razem jest źle? czy jest jakiś ogólny sposób
rozwiązywania zadań z działu funkcja wymierna... czy tylko jeden uniwersalny- ćwiczyć
15 sty 22:16
Basia:
tu jest błąd moze nie w rozumowaniu, ale w zapisie
36/b = 6+36/a
36/(b+1) = 3 + 36/(a+1)
to powinno dać już poprawny wynik
15 sty 22:28
enter: super Basiu, dziękuję
15 sty 22:29
Basia:
metoda - jak zawsze w matematyce - myśleć i ćwiczyć
15 sty 22:46