Wyznacz równania prostych zawierających przekątne tego kwadratu.
ysiulec:

Dwa sąsiednie wierzchołki kwadratu mają współrzędne (0,0) i (6, −2). Wyznacz równania prostych
zawierających przekątne tego kwadratu.
Rysunek mocno podglądowy.
I teraz jak to zadanie widzę:
Przyjmę A(0,0) i B(6,−2).
Wzór do wyznaczenia równania tej prostej to:
y− y
1 =
y2 − y1x2 − x1 * (x − x
1)
lub jeśli latex nie działa OK − y−y1 = y2−y1 / x2−x1 * (x−x1)
Po podstawieniu wychodzi:
y = −
26 * (x)
y = −
13x − to wzór na prostą AB.
Potrzebuję teraz wyznaczyć wzór na prostą BC, aby otrzymać wzór na przekątną AC.
Mając AC, mogę wyznaczyć przekątną BD, po prostu a{1}=−
1a
Czy dobrze rozumuję?