Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 10. Iloczyn tej liczby i liczby otrzyman
Magda: Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 10. Iloczyn tej liczby i liczby otrzymanej z
przedstawienia jej cyfr jest równy 2296. Wyznacz tę liczbę dwucyfrową.
7 gru 20:15
Eta:
28 lub 82
7 gru 20:21
bart: a+b=10
(10a+b)(10b+a)=2296
dalej juz latwo

a−liczba dziesiatek, b−jednosci
7 gru 20:22
Tragos: x − cyfra dziesiątek szukanej liczby dwucyfrowej
y − cyfra jednostek szukanej liczby dwucyfrowej
{ x + y = 10
{ (10x + y)(10y + x) = 2296
7 gru 20:23
bart: a nie.. jeden **** czym bedzie a a czym b
7 gru 20:23
bart: podobnie jak x i y − beda dwa rozw
7 gru 20:24
Magda: Jestem słaba z matematyki i po prostu nie rozumiem terminologii matematycznej, co z czym, do
czego − mógłby ktoś to rozwiązać, bo z przykładu mi lepiej zrozumieć. (:
7 gru 20:46
Magda: Kurde, ludzie − Wy to w głowie liczycie, czy jak? Ja tego rozpisać nawet nie umiem, a się uczę.
7 gru 22:14
Grześ:
a+b=10
(10a+b)(10b+a)=2296
a+b=10
(9a+a+b)(9b+b+a)=2296
a+b=10 ⇔ a=10−b
(9a+10)(9b+10)=2296
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(90−9b+10)(9b+10)=2296
(−9b+100)(9b+10)=2296
−81b
2−90b+900b+1000=2296
−81b
2+810b−1296=0
b
2−10b+16=0
Δ=100−64=36
√Δ=6
b=8 i a=2
b=2 i a=8
82 i 28
7 gru 22:22
Magda: normalnie chyba Cię kocham

** dziękuję


*
7 gru 22:26
Grześ: chyba

Dobra, w takim razie ja spadam
7 gru 22:26