Pomoc w zadaniu.
Monika: | | (x4−4)(x+7) | |
Dane jest równanie: |
| = 0. Wyznacz wszystkie rozwiązania tego |
| | x3−x2−2x+2 | |
równania.
Rozłożyłam na x przed nawiasem, ale jak to rozłożyć dalej to nie mam pojęcia.
7 gru 20:13
Monika: Jest ktoś miłosierny?
7 gru 20:41
Tragos: na początek to dziedzina:
x3 − x2 − 2x + 2 ≠ 0
x2(x − 1) −2(x−1) ≠ 0
(x2 − 2)(x−1) ≠ 0
x2 − 2 ≠ 0 ⋀ x − 1 ≠ 0
x2 ≠ 2 x ≠ 1
x ≠ −√2 ⋀ x ≠ √2
D = R / {−√2, 1, √2}
7 gru 20:44
Tragos: ułamek jest równy zero, wtedy gdy licznik jest równy zero, czyli
(x4 − 4)(x+7) = 0
x4 − 4 = 0 ⋁ x + 7 = 0
x4 = 4 x = −7
x2 = −2 ⋁ x2 = 2
x ∊ ∅ x = −√2 ⋁ x = √2
x ∊ {−7, −√2, √2} ⋀ x ∊ D
x = −7
7 gru 20:46
Monika: Dzięki serdeczne.
7 gru 21:09