zyga: tabela zmiennosci funkcji wszystko policzone
Potrzebuje zrobic tabele zmiennosci funkcji.
Basia juz mi to wczesniej wszystko policzyla
Bardzo prosze o pomoc
Link jest do zdjecia jest tam wszystko ladnie czytelne i policzone.
http://img55.imageshack.us/my.php?image=matematykamn1.jpg
15 sty 22:12
zyga: Basiu mogłabyś dokończyć swoje dzieło ?
Bardzo proszę
15 sty 22:32
Basia:
oj Zyga to już byś mógł wykombinować
x | -1 | (-1,0) | 0 | (0 ; +∞) | +∞
----------------------------------------------------------
f"(x) | | + | + | + |
----------------------------------------------------------
f'(x) | | - | 0 | + |
----------------------------------------------------------
f(x) | +∞ | maleje | min= | rosnie | +∞
| | wklęsła | 0 | wklęsła |
----------------------------------------------------------
Uwaga: tam jest błąd formalny
skoro dziedzina D= (-1; +∞)
to pierwsza pochodna też powinna być opisana tylko w tym przedziale
czyli z wiersza f'(x)>0 wyrzuć przedział (-∞ ; -1)
15 sty 22:44