ciagi
gelynder: a
n = 3 − 2n
Ciąg ten NIE JEST arytmetyczny, prawda
7 gru 20:08
bart: 1 −1 −3 −5 −7 −9 itd r=−2
7 gru 20:10
bart: jest
7 gru 20:10
magda: a1=3−2=1
a2=3−4=−1
a3=3−6=−−3
a4=3−8=−5
a2−a1=−1−1=−2
a3−a2=−3−(−1)=−2
a4−a3=−5−(−3)=−2
jest arytmetyczny q=−2
7 gru 20:11
magda: sorry r=−2
7 gru 20:11
Tragos: a właśnie, że jest

ciąg jest arytmetyczny, gdy
a
n+1 − a
n = const
a
n+1 − a
n = 3 − 2(n+1) − [3 − 2n] = 3 − 2n − 2 − 3 + 2n = −2
7 gru 20:13
gelynder: yhym... dzieki Juz rozumiem
7 gru 20:17