wyrażenia
Aleksandra: uprość wyrażenie
√3−2√2=
7 gru 19:51
Aleksandra: proszę
7 gru 20:02
Aleksandra: bardzo
7 gru 20:04
Grześ: 3−2√2=(1−√2)2
7 gru 20:04
guniesiwy: jak to zrobiłeś, można prosić o wyjaśnienie?
7 gru 20:05
konrad509:
√3−2√2=
√1−2√2+2=
√(1−√2)2
1−√2
7 gru 20:06
Aleksandra: jak do tego doszedłes może mi powiedziec
7 gru 20:06
Aleksandra: nie bardzo rozumiem xD
7 gru 20:08
guniesiwy: świetnie! wzór skróconego mnożenia został zastosowany
7 gru 20:08
Tragos: źle konrad.....chodzi o ostatni fragment
√(1−√2)2 = |1 − √2| = −1 + √2 = √2 − 1
7 gru 20:08
guniesiwy: trójka została "rozbita" na liczby 1 i 2 (bo 1+2 = 3)
podnieś sobie wyrażenie pod pierwiastkiem z trzeciej linijki do kwadratu zgodnie ze wzorem i
zrozumiesz
7 gru 20:09
guniesiwy: a co do Tragosa rzeczywiście, nie spostrzegłem. Ale to o co pytałaś do trzeciej linijki
włącznie jest prawdą.
7 gru 20:09
Aleksandra: no wiem co to są wzory skróconego mnożenia tylko dlaczego rozbita została ta trójka
7 gru 20:11
Aleksandra: a dlaczego ta trójka została rozbita jak na wpadliście
7 gru 20:14
sushi_ gg6397228:
lata doswiadczen i robienia przykładow
7 gru 21:38