równanie trygonometryczne
Rastax: Proszę o rozwiązanie:
sin2x + sin2 2x = sin2 3x
7 gru 19:47
artex: podziel obustronnie przez sin2
7 gru 19:48
Rastax: tylko jak mam podzielic sin
2 3x przez sin
2
7 gru 19:50
Grześ: sin
2x+(2sinxcosx)
2=(3sinx−4sin
3x)
2
sin
2x+4sin
2xcos
2x=9sin
2x−24sin
4x+16sin
6x
t=sin
2x
t+4t(1−t)=9t−24t
2+16t
3
t+4t−4t
2=9t−24t
2+16t
3
16t
3−20t
2+4t=0
t(16t
2−20t+4)=0
Δ=144
√Δ=12
t=0 lub t=1 lub t=1/4
7 gru 19:56
Grześ: teraz:
sin
2x=0 lub sin
2x=1 lub sin
2x=1/4

7 gru 19:56
artex: sin2 x + sin2 2x = sin2 3x
sin2( x + 2 x ) = sin2 3x
teraz widać? upraszczasz wyrażenie dzieląc obustronnie przez sin2
zostaje
x + 2 x = 3 x
3 x = 3 x
x = x
równanie tożsamościowe
7 gru 19:57
artex: serio tak trzeba się męczyć?
7 gru 19:58
Grześ: tak jak ja zrobiłem jest poprawnie, nie wiem czy jest jakaś prostsza metoda

7 gru 19:58
bart: artex. to mu podpowiedziałeś −.− musisz znac wzory na sin2x i sin3x.. nie chce ich pisac, bo
nie jestem pewien czy pamietam je dobrze
7 gru 19:59
artex: no to spierniczyłem
7 gru 19:59
bart: jak Grześ zrobił
7 gru 19:59
nikka: ciekawe od kiedy sin2x + sin22x = sin2(x+2x) bo ja jakoś tego nie widzę...
7 gru 20:01
Rastax: dzieki bardzo
7 gru 20:05
artex: Wybaczcie mi mój błąd, chodzę do klasy humanistycznej, więc myślałem, że sinus jest sinusowi
równy. Dlaczego byłem taki zarozumiały? Idę powtarzać gimnazjum, a potem rypnę sobie jakiś
wierszyk o cudownym życiu bez matematyki.
3 lis 10:59
azeta: wszystkiego można się nauczyć... a dobrzy humaniści też są nam potrzebni
3 lis 11:20
artex: Dziękuję za słowa wsparcia. Nie zapomnę Ci tego ;;
3 lis 18:47