wyrazenia
gelynder: | | 4x − 12 | |
Mam przykład |
| |
| | x2 − 3x | |
Musze określic jego dziedzine i narysowac funkcje o takim wzorze (i podac punkty wykresu o obu
wspolrzednych calkowitych)
Chce do pierwszej czesci zadania zapytac... czy 3 tez nie bedzie nalezec do dziedziny?
Bo:
| 4x − 12 | | 4(x − 3) | |
| = |
| |
| x2 − 3x | | x(x − 3) | |
| | 4 | |
Co do tej funkcji to jesli ten wzor jest y = |
| to powinienem to podolac zrobic  |
| | x | |
7 gru 19:41
Grześ: najpierw określ dziedzinę, czyli x
2−3x≠0 i po określeniu możesz wykonywać działania.
Dla skróconej funkcji do prostszej postaci po prostu wyrzuć to co nie należy do dziedziny
7 gru 19:43
R.W1.6l:
nie wiem, nie pamiętam dobrze, ale czy....
tutaj raczej nie powinno się dzielić?...
patrz, dziedzina 1. funkcji jest R−{0,3}
a 2. (po skróceniu) ma tylko R−{0}
czyli nie są równe...
7 gru 19:43
Grześ: Ale przekształcenie do prostszej funkcji nie pozwala na ponowne określanie dziedziny.
Określamy dziedzinę na samym początku, a dalsze przekształcenia są dozwolone
7 gru 19:45
R.W1.6l: Aha, to jakoś źle zapamiętałem z lekcji

cos tam było czy (adekwatnie do tego)
i wychodziło ze nie, bo dziedzina inna... ale to już widze, że co innego
7 gru 19:46
Grześ: Raz określona dziedzina funkcji się nie zmiania. Choć do zmienionego wzoru możnaby podstawić 3,
to ona musi spełniać wzór początkowy funkcji.
Czy się rozumiemy

7 gru 19:49
gelynder: yhym.... czyli jednak dziedzina jest R−{0,3}
dziekuje
| | 4 | |
A wzor funkcji wysuje sobie pod wzor y = |
| |
| | x | |
7 gru 19:49
gelynder: Jeszcze jedno.... Jak zaznaczyc na wykresie ze te 0 i 3 nie naleza

wziac w kolko czy jak
7 gru 19:53
Grześ: puste kółko na dla x=3 na x=0 nie będzie wykres dochodził, sam wiesz czemu

7 gru 19:58
R.W1.6l: ROGER THAT, SIR
7 gru 19:58
gelynder: Ok.... namalowałem to i odwaluje pytanie
7 gru 19:59