matematykaszkolna.pl
wyrazenia gelynder:
 4x − 12 
Mam przykład

x2 − 3x 
Musze określic jego dziedzine i narysowac funkcje o takim wzorze (i podac punkty wykresu o obu wspolrzednych calkowitych) Chce do pierwszej czesci zadania zapytac... czy 3 tez nie bedzie nalezec do dziedziny? Bo:
4x − 12 4(x − 3) 

=

x2 − 3x x(x − 3) 
 4 
czyli zostanie

x 
 4 
Co do tej funkcji to jesli ten wzor jest y =

to powinienem to podolac zrobicemotka
 x 
7 gru 19:41
Grześ: najpierw określ dziedzinę, czyli x2−3x≠0 i po określeniu możesz wykonywać działania. Dla skróconej funkcji do prostszej postaci po prostu wyrzuć to co nie należy do dziedziny emotka
7 gru 19:43
R.W1.6l: nie wiem, nie pamiętam dobrze, ale czy.... tutaj raczej nie powinno się dzielić?... patrz, dziedzina 1. funkcji jest R−{0,3} a 2. (po skróceniu) ma tylko R−{0} czyli nie są równe...
7 gru 19:43
Grześ: Ale przekształcenie do prostszej funkcji nie pozwala na ponowne określanie dziedziny. Określamy dziedzinę na samym początku, a dalsze przekształcenia są dozwolone emotka
7 gru 19:45
R.W1.6l: Aha, to jakoś źle zapamiętałem z lekcji cos tam było czy (adekwatnie do tego)
4x−12 4 

=

?
x2−3x x 
i wychodziło ze nie, bo dziedzina inna... ale to już widze, że co innego
7 gru 19:46
Grześ: Raz określona dziedzina funkcji się nie zmiania. Choć do zmienionego wzoru możnaby podstawić 3, to ona musi spełniać wzór początkowy funkcji. Czy się rozumiemyemotka
7 gru 19:49
gelynder: yhym.... czyli jednak dziedzina jest R−{0,3} dziekujeemotka
 4 
A wzor funkcji wysuje sobie pod wzor y =

emotka
 x 
7 gru 19:49
gelynder: Jeszcze jedno.... Jak zaznaczyc na wykresie ze te 0 i 3 nie naleza wziac w kolko czy jak
7 gru 19:53
Grześ: puste kółko na dla x=3 na x=0 nie będzie wykres dochodził, sam wiesz czemu emotkaemotka
7 gru 19:58
R.W1.6l: ROGER THAT, SIR
7 gru 19:58
gelynder: Ok.... namalowałem to i odwaluje pytanieemotka
7 gru 19:59