Równanie wielomianowe
qwert: x3−3x−2=0
7 gru 19:34
R.W1.6l: a0=−2
−2 dzieli się przez +−2 +−1
czy jeśli x=1 to bedzie zero?
1−3−2≠0
pfff
x=−1
−1+3−2=0
hah
czyli W dzieli się przez x−(−1) czyli x+1
(x3−3x−2):(x+1)=
dzielisz po prostu i patrzysz inne miejsca zerowe, jesli są
7 gru 19:37
Grześ: x
3−x−2x−2=0
x(x
2−1)−2(x+1)=0
x(x−1)(x+1)−2(x+1)=0
(x+1)[x(x−1)−2]=0
(x+1)[x
2−x−2]=0
Dalej sam

7 gru 19:38
Amaz:
x
3−3x−2 = x
3−x−2x−2 = x(x
2−1)−2(x+1) = x(x−1)(x+1)−2(x+1) = (x+1)(x
2−x−2) = ...
No troche zamieszałem, ale jakoś tak to będzie
7 gru 19:39
R.W1.6l: Jeju, wystarczy chyba jedna osoba
7 gru 19:41