Prawdopodobieństwo
Monko: w pojemniku jest 6 kul białych i 7 czarnych. Wyciągamy losowo S kul. oblicz prawdopodobieństwo
trafienia:
a) 2 kul białych i 3 czarnych
b)kul tego samego koloru
7 gru 19:22
Grześ: Wyciągasz S kul, czy 5 kul

7 gru 19:25
Monko: nom 5,sory
7 gru 19:26
Grześ: zaraz zrobię, chwilka
7 gru 19:27
Monko: o dzięki!
7 gru 19:29
Grześ:
| | | | 13! | | 8!*9*10*11*12*13 | |
a) Ω= | = |
| = |
| =1287 |
| | | 8!*5! | | 8!*5*4*3*2*1 | |
| | | | | | 6! | | 7! | | 5*6 | | 5*6*7 | |
A= | * | = |
| * |
| = |
| * |
| =15*35=525 |
| | | | 4!*2! | | 4!*3! | | 2 | | 6 | |
| | 525 | |
P(a)= |
| =........ skróć sobie   |
| | 1287 | |
7 gru 19:33
Grześ: b) Ω ta sama czyli Ω=1287
Mogą być albo same białe albo same czarne, więc:
| | | | | | 6! | | 7! | | 5*6 | | 5*6*7 | |
A= | + | = |
| + |
| = |
| + |
| =15+35=50 |
| | | | 2!*4! | | 3!*4! | | 2 | | 6 | |
7 gru 19:36
grey: Grześ, możesz wytłumaczyć dlaczego w b) w A jest (6 4) i (7 4)? bo skoro mogą być takie albo
takie to po 5?.. hmm ja nie myślę chyba
7 gru 19:59
Grześ: o jaaa, rzeczywiście, hihi, wkradł się kruczek.
Oczywiście, że ma być tam 5, czyli policz sobie:
7 gru 20:00
Grześ: Właśnie dobrze myślisz, widać, że rozumiesz temat, jak znalaxłeś jeszcze błąd. To z szybkiego
pisania tak wyszło

7 gru 20:00
bart: drzewkiem tez mozna zrobic, ale wtedy wyjdzie Ci DRZEEEEWO
7 gru 20:01
Grześ: Taaa, z 5 gałązkami

7 gru 20:03