matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
Agnieszka:
x
2
+2x−8
Jeżeli
=5 to x jest równe?
x−2
Z góry dziękuję
7 gru 19:22
Grześ:
D: x≠2
x
2
+2x−8
=5 / * (x−2)
x−2
x
2
+2x−8=5x−10 x
2
−3x+2=0 Δ=9−8=1
3+1
x
1
=
=2 ∉ D
2
3−1
x
2
=
=1
2
x=1
7 gru 19:24
Agnieszka:
Dzięki
7 gru 19:29