enter4.118*: przez jeden z kranów woda wypływa ze zbiornika przez drugi wpływa. Gdy otworzymy oba
krany, zbiornik napełni się w 12h. W ciągu ilu godzin pierwszy kran opróżnia pełny
zbiornik a drugi napełnia pusty zbiornik jeśli wiadomo, że czas napełniania zbiornika
jest o godzinę krótszy od czasu jego opróżniania.
15 sty 21:25
Basia:
x - przypływ
y - wypływ
x*12 - y*12 = V
x*(t-1) = y*t =V
x = V/(t-1)
y = V/t
12V/(t-1) - 12V/t =V /:V
12/(t-1) - 12/t =1
12t -12(t-1)
------------------- =1
t(t-1)
12t -12t +12 = t(t-1)
t2 -t -12 =0
dalej już sobie na pewno rozwiążesz
nie zapomnij tylko, że t>1,x>0,y>0
15 sty 21:41