Dowodzenie twierdzenia, wyrażenia algebraiczne.
malinka: Czy jesteście w stanie mi pomóc?
Wykaż, że jeśli a2 + b2 + c2 = ab + bc + ac, to a=b=c
7 gru 19:11
malinka: ponawiam prośbę
7 gru 20:02
malinka: up
12 sty 19:02
kkkasiula9: hmmm miałam te dowody to jest głupie
2a
2 + 2b
2 + 2c
2 − 2ab − 2bc − 2ac = 0 \a
2 − 2ab + b
2 + b
2 − 2bc + c
2 + a
2 − 2ac + c
2 =
0 (a − b)
2 + (b − c)
2 + (a − c)
2 = 0
widać zatem że suma liczb nieujemnych będzie wynosić zero gdy: \
{ a − b = 0
b − c = 0
a − c = 0
a = b = c
proszę
12 sty 22:03