matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy, udowodnij.
artex:
Witam! Proszę o pomoc z następującym zadaniem. Udowodnij, że jeśli dodatnie liczby a i b spełniają warunek a
2
+ b
2
= 7ab, to log
a+b
3
=
log a + log b
2
Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie.
7 gru 19:09
Grześ:
a+b
log(ab)
log (
)=
3
2
a+b
log (
)=1/2log(ab)
3
a+b
log (
)=log(
√
ab
)
3
a+b
=
√
ab
/
2
3
(a+b)
2
=ab
9
(a+b)
2
=9ab a
2
+b
2
+2ab=9ab a
2
+b
2
=7ab
7 gru 19:22
artex:
Wow, dziękuję!
7 gru 19:30