arturek: Niech x oznacza długość jednego z boków prostokąta o obwodzie 12, zaś y – odległość
punktu przecięcia przekątnych od dłuższego boku prostokąta. Zapisz wzór przedstawiający
zależność y od x. Naszkicuj wykres funkcji y = f(x) ilustrujący otrzymaną wcześniej
zależność.
15 sty 21:16
Basia:
jeśli to jest prostokat to odległość punktu przecięcia przekatnych od jednego boku to
połowa drugiego boku
x - dłuższy bok
2y - krótszy bok
2x + 4y =12
4y =12-2x
y = 2(6-x) / 4
y = (6-x) / 2
15 sty 22:50
Basia:
x, y >0
i masz zwykłą funkcjęliniową
1
y = - ----- x + 3
2
czyli rysujesz pólprostą (bez poczatku), która jest "kawałkiem" prostej i zawiera się w
I ćw. układu ( bo x,y>0)
15 sty 22:53