logarytmy
Aleksandra: przedstaw w postaci jednego logarytmu
a)1/3log27+2logx−log0,1x=
b)2logx+1/2log64−log100x=
proszę o pomoc
7 gru 19:06
elwira91: jest taki wzór:loga(b*c)=logab+logac
clogab=logabc
loga(bc)=logab−logac
skorzystaj z tego
7 gru 19:11
Aleksandra: też ma wzorki

czyli w przykładzie a) I logarytm zredukuje sie
możesz dac odpowiedzi sprawdze czy dobrze zrobiłam
7 gru 19:13
Aleksandra: a)log3+logx
2−log0,01x
i co dalej
7 gru 19:15
7 gru 19:17
elwira91: nie zapomnij o zalozeniach!
7 gru 19:18
Aleksandra: a x czasem się nie skróca?
7 gru 19:18
elwira91: musisz napisac ze x jest rozne od zera to sie wtedy skroca
7 gru 19:20
Aleksandra: | | 8x2 | |
b)2logx+1/2log64−log100x=logx2+log8−log100x=log |
| |
| | 100x | |
dobrze?
7 gru 19:23
elwira91: tak
7 gru 19:25
elwira91: i zalozenia musisz zrobic
7 gru 19:26