Kombinarotyka
gosc: Proszę o rozwiązanie tego zad:
W klasie jest 8 chłopców i 9 dziewczat. wybieramy 4 osoby. Ile jest możliwych sposobów wyboru
tych czterech osówb, tak aby wsrod nich były
a)sami chłopcy
b) połowe stanowiły dziewczeta
c)były trzy dziewczynki i jeden chłopiec
d)był conajmniej jeden chłopiec
7 gru 18:47
gosc: pomoże ktoś
7 gru 19:08
Grześ: a) sami chłopcy, więc losujemy spośród 8 chłopców 4, czyli:
| | 8! | | 4!*5*6*7*8 | | 1680 | |
= |
| = |
| = |
| =70 |
| | 4!*4! | | 4!*4*3*2*1 | | 24 | |
7 gru 19:12
Grześ: b) połowa dziewcząt, czyli po 2 chłopców i 2 dziewczęta, czyli:
| | | | 6!*7*8 | | 7!*8*9 | |
* | = |
| * |
| =28*36=1008 |
| | | 6!*2 | | 7!*2 | |
7 gru 19:14
Grześ: c) 3 dziewczęta i jeden chłopiec, czyli:
| | | | 6!*7*8*9 | | 7!*8 | |
* | = |
| * |
| =84*8=672 |
| | | 6!*6 | | 7!*1 | |
7 gru 19:15
Grześ: d) liczymy zdarzenie przeciwne, czyli aby nie było żadnego chłopaka:
| | | | 9! | | 5!*6*7*8*9 | | 6*7*8*9 | |
A'= | = |
| = |
| = |
| =126 |
| | | 5!*4! | | 5!*4*3*2*1 | | 24 | |
| | | | 17! | | 13!*14*15*16*17 | | 14*15*16*17 | |
Ω= | = |
| = |
| = |
| =2380 |
| | | 13!*4! | | 13!*24 | | 24 | |
Czyli A=2380−126=2254
7 gru 19:18
gosc: dzięki bardzo
7 gru 19:21