enter4.119: 4.119*. należało wykopać w określonym terminie 8000m3 ziemi. Praca została wykonana o 8
dni przed terminem, bo ekipa przekraczała stale o 50m3 dzienny plan. Oblicz w ciągu ilu
dni miała być wykonana praca i o ile procent przekraczano dzienny plan. (ODP 40dni, 25%)
Jak rozwiązywać tego typu zadania? (dział funkcje wymierne)
Moja próba sprowadziła się do ułożenia układu równań:
x-planowane dni
y- planowany dzinny wykop
{ x= 8000/y
{x-8=8000/y+50
po rozwiązaniu doprowadził do błędnych wyników, gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
15 sty 21:03
Basia:
xy = 8000
(x-8)(y+50) = 8000
y = 8000/x
(x-8)(8000/x +50) = 8000
8000 +50x - 64000/x - 400 = 8000
50x - 64000/x - 400 =0 /*x
50x2 -400x -64000 =0 /:50
x2 - 8x - 1280 =0
Δ = 64 + 5120 = 5184
√Δ =72
x1 = (8 -72)/2 <0 odpada
x2 = (8+72)/2 =40
y = 8000/40=200
50 to 25% z 200
błędu w rozumowaniu nie widzę; zakładam, że w drugim równaniu to jest 8000/ (y+5); jeśli
nie to tam jest błąd; a jeśli tam jest dobrze, to zrobiłaś jakis błąd rachunkowy
15 sty 21:25
enter: tak, miało być 8000/ (y+5) i zrobiłam błąd w rachunkach, aż wstyd się przyznać gdzie

a
zrobiłabyś 4.118* które też podałam, jest to zadanie, mam wrażanie specyficznego typu,
gdzie zauważyłam dość małą ilość danych, np. brak podanej pojemności zbiornika... ale
jak przeczytasz to zobaczysz

serdecznie dziękuję
15 sty 21:29