PROSZE O POMOC :)
agatta: | | 108+109 | |
wyrażenie |
| ZAPISANE W POSTACI POTEGI LICZBY 10 |
| | 11000*105 | |
7 gru 18:25
agatta: | | 1 | |
wyrazenie 3√343*49+ |
| (ułamek pod pierwiastkiem jest)zapisane w postaci potegi liczby 7 |
| | 7 | |
to
7 gru 18:28
ArekB: | 11*108 | |
| spróbuj dojść do tego w pierwszym |
| 11*108 | |
7 gru 18:31
ArekB: W drugim chodzi o... 3√343*49+17
7 gru 18:32
ArekB:
7 gru 18:32
agatta: w tym 2 zadaniu nie ułamek jest pod nastepnym pierwiastkiem
7 gru 18:35
agatta: a dla czego w tym pierwszym zadaniu jest tam 11

a nie powinno byc 10?
7 gru 18:37
ArekB: 108+109 = 108 * ( 1 + 101 ) (po wyciągnięciu przed nawias)
7 gru 18:41
ArekB: 3√343 * 49 +
√17
7 gru 18:42
agatta: tak
7 gru 18:45
ArekB: 3√73 * 72 + 7−12
7 gru 18:48
agatta: nie wiem jak to zrobiłeś anie w pierwszyn aniu w drugim

a w tym drugim to zle nawet napisałam bo tam na koncu za ułamkiem jest jeszcze *
√7
kurde nie wyspana dzis jestem:(
7 gru 18:50
agatta: móglbys mi to rozwiazac bd wdzieczna
7 gru 19:05
ArekB: Góra:
108+109 = 108 * ( 1 + 101 ) = 108 * 11
Dół:
11000 * 105 = 11*103 * 105 = 108*11
dzielisz to samo przez to samo czyli masz 1, a masz mieć potęgę 10 czyli a jakakolwiek liczba ≠
0 do potęgi 0 daje 1 czyli masz 100 jako wynik
7 gru 19:08
agatta: no to teraz troche łapie a to drugie to mi wyszło 7
3 dobrze
7 gru 19:12
ArekB: 3√343*49+√17*√7 = 72 + 70
Korzystając z tego, iż
343=73
49=72
√17 = 7−12 − na mocy iż √7 = 712 i 17 = 7−1
7 gru 19:15
agatta: 
troche inaczej mi sie wydawało
| | 1 | |
no bo polecenie jest takie wyrażenie 3√343*49*p |
| *√7 zapisane w postaci potegi 7 to; |
| | 7 | |
myslałam ze wystarczy 343 obliczyc jaki to stopin 7
7 gru 19:18