liczby zaspolone
Kasia: znajdz wszystkie rozwiazania zespolone:
x
2 + 3x + 3 − i = 0
Δ wychodzi −3 + 4i i niestety nie wiem wiem jak z niej wyciagnac pierwiastek
bardzo prosze o pomoc
7 gru 18:06
ewku: x1=−3+3−4i ⇔ x1=−4i
x2=−3−3+4i ⇔ x2=4i−6
7 gru 18:10
ArekB: mhm...
7 gru 18:14
Grześ:
da sie wyciągnąć pierwiastek, tylko nie wiem czy tak można

−3+2*2i=1
2+(2i)
2+2*2i
Jest to wzór skróconego mnożenia:
1
2+2*2i+(2i)
2=(1+2i)
2
7 gru 18:18
Grześ: teraz |1+2i|=1+2i
7 gru 18:18
ArekB: (1+2i)
2 = 1+4i−4 = −3+4i
7 gru 18:24
ArekB: Z tego co mi się wydaje to nie musimy rozważać |1+2i|
7 gru 18:25
ArekB: x1 i x2 zakładają od razu dwa rozwiązania z + / − △
Więc rozważanie tego zmieni kolejność rozwiązań...
7 gru 18:27