zad granica
magda: witam. mam prosbe. dzisiaj na sprawdzianie bylo takie zadanko i chcialabym sie dowiedziec jakie
powinno byc rozwiazanie:
Czy funkcja f(x) ma granice w punkcie x
0 = 0 ?
| | 1 | | 1 | |
mnie wyszlo ze ma i jest to |
| , chociaz zastanawialam sie tez nad − |
| . jest to |
| | 2 | | 2 | |
dobre rozwiazanie czy kompletna bzdura?
7 gru 17:50
Bogdan:
| | sinx | | 1 | |
Dla x < 0: f(x) = |
| → − |
| przy x→0− |
| | −2x*cosx | | 2 | |
| | sinx | | 1 | |
Dla x > 0: f(x) = |
| → |
| przy x→0+ |
| | 2x*cosx | | 2 | |
Granice jednostronne w zerze nie są równe, więc funkcja nie posiada granicy w punkcie x = 0
7 gru 18:02
magda: no tak. jakby wszystko polaczyc w jedno to byloby calkiem dobrze. szkoda ze tak sie nie da

dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam.
7 gru 18:09