matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całke przez czesci
wojjtazz:
∬xsin5xdx
7 gru 17:28
M:
12 kwi 12:34
Leszek:
x=f ⇒f ` = 1 sin5x = g` ⇒g = (−1/5)cos5x ∫xsin5x dx = (−1/5)xcos5x + ∫cos5x/5 dx = (−1/5)xcos5x + (1/25)sin5x +C
12 kwi 15:12