granice
Kasia: Nie moge sobie dac rady z ta granica. Pomoze ktos?
7 gru 16:25
Grześ: nadal aktualna pomoc
7 gru 17:24
Kasia: Jak najbardziej
7 gru 17:50
olek: skorzystaj z def. stalej Eulera w granicy
7 gru 17:54
Grześ: Dobra, zabieram sie za liczenie
7 gru 17:57
Kasia: Wiem jak wyglada stała, ale nie mogę wpaść na przepis by potęga n = (4n+1). Chyba wiesz o co
chodzi.
7 gru 18:00
Grześ: | | 4n | | 4n+1−1 | | −1 | | 1 | |
lim( |
| )n=lim( |
| )n=lim(1+ |
| )n=lim(1+ |
| )n= |
| | 4n+1 | | 4n+1 | | 4n+1 | | −4n−1 | |
−4n−1=k
4n=−k−1
n=−k/4−1/4
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim(1+ |
| )−k/4−1/4=lim(1+ |
| )−k/4*lim(1+ |
| )−1/4= |
| | k | | k | | k | |
| | 1 | | 1 | |
=lim(1+ |
| )−1/4*k=e−1/4= |
| |
| | k | | 4√e | |
7 gru 18:01
Kasia: Dziękuję
7 gru 18:15
Grześ: proszę bardzo

7 gru 18:19