Granice
Maniek: Obliczyć granice podanych ciągów
a) lim
√n2−16 −
√n
| | (n2+1)(2n−1)! | |
b) lim |
| |
| | (2n+1)!+3 | |
Prosiłbym bardzo o pomoc. Bardzo mi na czasie zależy. Wszystkie lim n →
∞
7 gru 16:21
Grześ: pomoc aktualnie potrzebna nadal

Bo nie wiem czy brać się za przykłady
7 gru 17:24
Maniek: Tak jesli mozesz
7 gru 17:28
Grześ:
| | n2−16−n | |
a) √n2−16−√n= |
| =......... przekształc sobie dalej sam |
| | √n2−16+√n | |
7 gru 17:36
Grześ:
Ta silnia w liczniku odnosi się do jednego nawiasu (2n+1) czy całości
7 gru 17:37
Maniek: Nie jestem pewien, ale chyba tylko do (2n−1).
7 gru 17:39
Grześ: dobra, już spróbuje rozpisać
7 gru 17:39
Grześ: a wynik do granicy z podpunktu b) wynosi 1/4

Jeśli tak, to już rozpisze rozwiązanie
7 gru 17:42
Maniek: Nie mam pojęcia ile wynosi...
7 gru 17:48
Grześ: dobra, więc tyle będzie wynosić. Już piszę
7 gru 17:49
Grześ: | (n2+1)(2n−1)! | | (n2+1)(2n−1)! | |
| = |
| = |
| (2n+1)!+3 | | (2n+1)2n(2n−1)!+3 | |
Teraz dokończ, bo napewno będziesz wiedzieć
7 gru 17:54
Maniek: Dzięki wielkie! Jakby jakieś skomplikowane przejście było, to proszę mały komentarz zrób

Dosłownie malutki
7 gru 17:54
Grześ: Aha, sorry, ale tu po prostu jak zauważyłeś przeprowadziłem skrócenie najpierw przez (2n−1)!
a potem przez n2
7 gru 17:56
Maniek: Właśnie z tymi silniami mam problem. Przeanalizuje to zaraz porządnie
7 gru 17:58