matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę po pomoc;), funkcja wymierna, parametr
arigatou:
dla jakich wartosci parametru m (m nalezy R):
5
3
Rownanie
=
ma dodatnie rozwiązania
3x−5m
mx−4
7 gru 16:11
arigatou:
dalby ktoś jakieś wskazówki?
7 gru 16:31
Godzio:
Wyznacz dziedzinę, Mnożę na krzyż 5mx − 20 = 9x − 15m 5mx − 9x = 20 − 15m x(5m − 9) = 20 − 15m
20 − 15m
x =
> 0 ⇔ (20 − 15m)(5m − 9) > 0 ⇒ m ∊ ...
5m − 9
7 gru 16:51