Tomek: Mam wielki problem, niestety natknąłem się na Niego dopiero na ostatnią chwilę. Mam
zadanie, którego nie potrafię rozwiązać, bo wg mnie jest za mało danych. Oto ono:
Basen ma kształt graniastosłupa o podstawie wielokąta foremnego wpisanego w koło. Państwo
Kowalscy obliczyli, że na całkowite napełnienie basenu potrzebują 96√3 m3 (metr
sześcienny) wody. Jak głęboki jest basen? Zapisz obliczenia i odpowiedź (to już nie
koniecznie

)
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
15 sty 20:47
Basia:
moim zdaniem masz rację
po pierwsze w koło można wpisać nieskończenie wiele różnych wielokątów foremnych
po drugie nawet o tym kole nic nie wiemy
15 sty 21:15
Tau:
myślę ,że może czworokąta foremnego?
15 sty 21:18
Tomek: Jest! Znalazłem info! Basen to sześciokąt foremny foremny, a połowa jego to 8m, czyli
średnica koła to 8m. Przepraszam za niedopatrzenie. Teraz dacie radę?
15 sty 21:21
dan:
jak średnica 8 to dług. boku sześciokata a= 4m
Psześc foremnego = 6*a2 √3 /4
V= Pp *h
h= 96√3 / 24√3 czyli h= 4m
15 sty 21:28
Tomek: Dzięki wielkie dan! Niestety, nie mam Ci się jak odwdzięczyć... Chociaż, może coś
wymyślić..
15 sty 21:30
Tau: Ok!.... powodzenia! "dan"

tak sobie dla kaprysu zmieniam nicki
15 sty 21:32
Tomek: Ahh..

W każdym bądź razie - dziękuje obydwóm
15 sty 21:34