emila2407:
15 sty 20:30
emila2407: w trapez równoramienny o podstawach 8 i 18 wpisany jest okrąg oblicz pole trapezu
15 sty 20:33
emila2407: pomożecie
15 sty 20:35
Bogdan:
Przyjmijmy oznaczenia:
a - długość dłuższej podstawy,
b - długość krótszej podstawy,
c - długość ramienia,
h - długość wysokości trapezu.
Jeśli czworokąt jest opisany na okręgu to sumy długości przeciwległych boków są sobie
równe, więc w przypadku trapezu równoramiennego opisanego na okręgu a + b = 2c.
Obliczamy c: 18 + 8 = 2c → c = 13.
Z jednego z górnych wierzhołków trapezu opuszczamy wysokość, widzimy trójkąt prostokątny
o przyprostokątnych długości h i 5 (dlaczego?) oraz przeciwprostokątnej długości 13.
Korzystając z twierdzenia Pitagorasa obliczamy h, h = 12.
Mając dane: a, b i h obliczamy pole powierzchni podanego trapezu.
15 sty 21:58
emila2407: dzięki
16 sty 11:02
emila2407: podaj wartość funkcji trygonometrycznych kątów ostrych trójkąta prostokątnego o
przyprostokątnych 6 i 8
16 sty 11:14