Rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie: Rozwiąż równanie
| x + 2 | | 8 | |
| − |
| =0 |
| x + 4 | | x2 + 4x | |
7 gru 12:16
Bogdan:
Podaj najpierw założenia (czyli określ dziedzinę równania).
7 gru 12:18
Bogdan:
I co − zamurowało Ciebie?, czy może oczekujesz gotowego rozwiązania, które sobie przepiszesz.
7 gru 12:45
Edyta: Dziedina to R={4,2}

?
8 gru 13:07
Rozwiąż równanie: Nie zamurowalo ale nie wiem nawet jak to ruszyc
8 gru 13:08
nikka: Dziedzina: mianowniki ułamków muszą być różne od 0
x+4≠0 i x2+4x ≠ 0 (wyłącz x przed nawias)
rozwiązujesz jak równania (wyłącz x przed nawias w drugim)
x ≠... i x ≠
8 gru 13:37
grey: (x+4)8=(x+2)(x
2+4x)
8x+32=x
3+4x
2+2x
2+8x
x
3+6x
2−32=0
x
3−2x
2+8x
2−36=0
x
2(x−2)+8(x
2−4)=0
nie wiem czy dobrze myśle
8 gru 14:02
nikka: najpierw dziedzina
8 gru 14:08
grey: to wiadome x≠−4 i x≠0
8 gru 14:10
nikka: ok

sprowadzamy ułamki do wspólnego mianownika
8 gru 14:11
grey: x≠−4 i x≠0 d=R/{−4,0}
| x3+2x2+4x2+8x | | 8x+32 | |
| − |
| = |
| (x+4)(x2+4x) | | (x2+4x)(x+4) | |
| x3+6x2−32 | | (x+4)2(x−2) | |
| = |
| = |
| (x2+4)(x+4) | | (x2+4)(x+4) | |
8 gru 14:20
grey: i co dalej?^^
8 gru 14:34
Rozwiąż równanie: teraz trzeba x+4 skrocic

?
8 gru 14:43
nikka: lubisz sobie utrudniać życie
wystarczy licznik i mianownik pierwszego ułamka pomnożyć przez x...
8 gru 14:44