Pierwszy turysta przeszedł trasę
Turysta: Pierwszy turysta przeszedł trasę 6 km w pewnym czasie, a drugi w czasie o 30 minut
krótszym przeszedł 5 km. Oblicz prędkość pierwszego turysty jeśli wiesz, ze szedł on
z prędkością o 1 km/h mniejszą niż drugi turysta.
7 gru 12:11
jacek: t
2=t
1 − 0,5 h
v
2=v
1+1
Porównujemy wzory na v
1
s
1t
2=s
2t
1−t
1t
2
t
2=t
1 − 0,5
s
1(t
1−0,5)=s
2t
1−t
1(t
1−0,5)
podstaw za s
1 i s
2 liczby 6 i 5, po pomnożeniu przez nawiasy i uproszczeniu otrzymamy
równanie
t
12+0,5t
1−3=0
| | s1 | |
po obliczeniu t1, które powinno wynosić 1,5h oblicz v1= |
| |
| | t1 | |
7 gru 15:41