Anka: Różnica między drugim wyrazem ciągu geometrycznego a pierwszym wyrazem tego ciągu wynosi
-6, a różnica między czwartym a pierwszym wyrazem tego ciągu jest równa -18. Oblicz a3
15 sty 20:14
Basia:
a2-a1 = -6
a4 - a1 = -18
w ciagu geometrycznym an = a1*qn-1
czyli:
a2= a1*q
a4 = a1*q3
a1*q -a1 = -6
a1*q3 - a1 = -18
a1(q-1) = -6
a1(q3 -1) = -18
q3 -1 = (q-1)(g2 +q +1)
a1(q-1)(q2 + q +1) =-18
-6(q2 + q +1) = -18 /:(-6)
q2 + q + 1 = 3
q2 + q - 2 =0
dokończyć jak sądzę już potrafisz; powodzenia
15 sty 23:01