Marek: Sinus pewnego kąta ostrego α, liczba 2/3 oraz cosinus tego samego kąta α tworzą w podanej
kolejności ciąg geometryczny. Oblicz sinα+cosα
15 sty 20:12
Tau:
sinα , 2/3 , cosα, --- tworzą ciag geom.
to z def . ciągu a,b,c ----tw. c. geom to b2 = a*c
więc sinα *cosα= 4/9
(sinα +cosα)2= sin2α + cos2α +2*sin α * cosα
czyli
2 sin α * cosα= 2*4/9 = 8/9 sin2α + cos2α= 1
więc
(sinα +cosα)2 = 1 + 8/9 = 17/9
to
(sinα + cosα)2 = 17/9
to sinα + cosα= √17 /3 lub sinα + cosα= - √17 /3
Odpowiedzi są dwie ; √17/ 3 lub - √17/ 3
15 sty 20:57