matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie trygonometryczne
gruszka:
mogl by ktos pomóc ? 2sin2x+
√
3
=0 jak narazie doszedlem do czegos takiego
√
3
sin2x=
2
π
sinx=−
+kx
6
2
w odpowiedziach mam jeszcze sinx=
x+kx
3
i teraz pytanie ,skad to się wzięło?! pomocy
6 gru 23:55
gruszka:
ponawiam pytanie
7 gru 00:08
Gustlik:
2sin2x+
√
3
=0 2sin2x=−
√
3
/:2
−
√
3
sin2x=
2
π
π
2x=−
+2kπ v 2x=π−(−
)+2kπ
3
3
π
π
4
2x=−
+2kπ v 2x=π+
)+2kπ=
π+2kπ /:2 (oba równania)
3
3
3
π
2
x=−
+kπ v x=
π+kπ
6
3
To drugie rozwiązanie wzięło się stąd, że w jednym okresie sinus dwa razy przyjmuje tę samą wartość (z wyjątkiem 1 i −1).
7 gru 01:57