pochodna funkcji
krystian: y=(3x+2)*√1−x
6 gru 23:28
Godzio:
| | 1 | | 6(1 − x) − 3x − 2 | |
y' = 3√1 − x − (3x + 2) * |
| = |
| = |
| | 2√1 − x | | 2√1 − x | |
6 gru 23:30
krystian: mam pytanie skąd sie wzieła 6, bo nie widze tego za bardzo
6 gru 23:37
Gustlik: Godzio sprowadził do wspólnego mianownika i "wciągnął" wyrażenie 3
√1 − x do licznika ułamka,
| | 1 | | 12+1 | |
a to wymaga wymnożenia tego wyrażenia przez mianownik, np. 3+ |
| = |
| :
|
| | 4 | | 4 | |
Stąd:
3√1 − x*
2√1 − x=
6(1 − x)
7 gru 02:03