matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę.
siwy:
1
Hej mam problem z obliczeniem granicy: lim
x→1
(1−x)tg
πx. Pomożecie?
2
6 gru 23:14
Bogdan:
πx
πx
tg
2
(1 − x)*tg
=
2
1
1 − x
1
albo korzystając z tgα =
:
ctgα
πx
1 − x
(1 − x)*tg
=
,
2
πx
ctg
2
i teraz reguła de l'Hospitala
6 gru 23:25
siwy:
Pomożecie z liczeniem pochodnych? Bo nie ogarniam
.
6 gru 23:47