równanie z wartośćią bezwzględną
konrad509: Co jest źle. 1−√2 podobno nie jest rozwiązaniem.
y=(x³−2x²+x)/2−|x|
(x³−2x²+x)/2−|x|=0
|x|=−(x³−2x²+x)/2
|x|=(x³−2x²+x)/2
x=(x³−2x²+x)/2
2x=x³−2x²+x
x³−2x²−x=0
x(x²−2x−1)=0
x=0
x²−2x−1=0
Δ=(−2)²−4*1*(−1)
Δ=4+4
Δ=8
√Δ=√8=2√2
x₁=(−(−2)−2√2)/(2*1)
x₁=(2−2√2)/2
x₁=1−√2
x₂=(−(−2)+2√2)/(2*1)
x₂=(2+2√2)/2
x₂=1+√2
x=−(x³−2x²+x)/2
2x=−(x³−2x²+x)
2x=−x³+2x²−x
−x³+2x²−3x=0
x(−x²+2x−3)=0
x=0
−x²+2x−3=0
Δ=2²−4*(−1)*(−3)
Δ=4−12
Δ=−8 <−− brak rozwiązania
x∈{0,1−√2,1+√2}
6 gru 23:05