Wyznacz parametr rownania kwadratowego
Bart1: Dla jakich wartosci parametru k suma odwrotnosci roznych pieriwastkow rownania kx2+(k+1)x+1=0
jest ujemna ?
Czyli zakladam, ze :
Δ>0, 1/x1 + 1/x2 <0
Delta wychodzi mi:
Δ=(k−1)2
k ∊ (1, +∞)
Ale co dalej ?
6 gru 22:36
Kuba: | | −b | | 1 | | 1 | | a | |
zrob ze wzorów Vieta tzn. x1+x2= |
| czyli |
| + |
| = |
| |
| | a | | x1 | | x2 | | −b | |
6 gru 22:43
Kuba: nie obiecuje ze tą metodą rozwiążesz ale możesz sprówbowac ale mozesz sprobowac
6 gru 22:44
Bogdan:
1) a ≠ 0
2) Δ > 0
| | 1 | | 1 | | x1 + x2 | | | | a | | −b | |
3) |
| + |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | a | | c | |
6 gru 22:49
Bart1: No probowalem tak wlasnie i zobacz co wychodzi...
a=k, b=(k+1)
{a}{b}={k}{k+1}=1
6 gru 22:52
Bart1: Jesli policze tak jak Bogdan to wychodzi mi
k>1
k∊(1;+∞)
A dalej ?
W ogole mam dobrze delte?
6 gru 22:55
bardot: | | 1 | | 1 | |
mx2+(m+1)x+1=0 ⇔ m≠0 ∧ Δx>0 ∧ |
| + |
| < 0 |
| | x1 | | x2 | |
Δ
x=m
2+2m+1−4m
Δ
x=(m−1)
2 ⇒ ∀
m∊ℛ Δ
x>0
6 gru 22:58
Bart1: aha.. Nic z tego nie czaje.
6 gru 23:00
bardot: teraz drugi warunek:
(−m−1/m)/(1/m) < 0
(−m
2−m)/m < 0
m(−m
2−m) < 0
policz
6 gru 23:00
bardot: przepraszam powinno byc tak jak bogdan zrobil odnosnie tego drugiego warunku: −m−1<0
6 gru 23:05
Bart1: m∊(−∞;0) ∨ (1;+∞) ?
6 gru 23:05
Bart1: Czyli m∊(1;+∞) ?
6 gru 23:06
bardot: tak

po prostu m>1
6 gru 23:07
bardot: czy tam k, obojetnie
6 gru 23:07
Bogdan:

kx
2 + (k + 1)x + 1 = 0, a = k, b = k + 1, c = 1.
1) k ≠ 0
2) Δ > 0 ⇒ (k + 1)
2 − 4k > 0 ⇒ k
2 + 2k + 1 − 4k > 0 ⇒ k
2 − 2k + 1 > 0 ⇒
⇒ (k − 1)
2 > 0 ⇒ k ≠ 1
| | −b | |
3) |
| < 0 ⇒ −k − 1 < 0 ⇒ k > −1 |
| | c | |
Odp.: k ∊ (−1, 0)∪(0, 1)∪1, +
∞)
6 gru 23:10