Ashleyy: 1.W kulę wpisano walec o promieniu podstawy 2,5cm i wysokości 12 cm. Oblicz Objętość
kuli.
Odpowiedz : v= 2197 / 6 πcm
3
Rysunek już zrobiłam a dalej nic..mamy taka facetkę od maty, która nic nie
tłumaczy.wszystko jest oczywiste.
i jeszcze jedno zadanie:
2. Do wazonu w kształcie walca o promieniu podstawy 10cm wrzucono 5 identycznych
szklanych kulek i wówczas poziom wody podniósł się o 4cm. Oblicz średnicę kulki.
Też rysunek i dalej nic...

(odp.: d= 2
3√60
Pomocy:(
15 sty 20:00
Tau:
Więc jak maszrys. to połącz środek kuli z punktem
końca promienia podstawy walca ,(który nalezy do tej kuli
otrzymasz trójkat prostokatny
o wymiarach; (1/2)*h --- przyprostokatna
R kuli --- przeciw prostokatna
r -- pr, w ---- druga przyprostokatna
z tw. Pitagorasa mamy R2 = ((1/2)*h)2 + r2
po podstawieniu danych
R2 = 62 + 2,252
R2 = 36 +6,25
R2= 42,25
R= 6,5 cm
V= 4/3 *π*R3 V = 4/3 *(13/2)3 *π
V= 2197/8 * 4/3 *π= (2197 / 6 ) *π cm3
15 sty 20:24
Tau:
Wyparta ciecz zajmuje objętość walca o wymiarach
r= 10 cm i h= 4cm
czyli V
c = πr
2 *h = 400π cm
3
Objętość tej cieczy równa jest objętości 6 -ciu tych kulek
V
kul= 6*4/3π R
3
V
k= 8*πR
3
8πR
3 = 400π /:8π
R
3 = 50 to R=
3√50 cm to 2R = 2
3√50 cm
odp; średnica kulki 2R= 2
3√50 cm --- na bank!
nie może być 2
3√60 ---- to pomyłka w odp



!
15 sty 20:36
15 sty 21:10
Ashleyy: Pytanko jeszcze jedno..."dlaczego objetosc tej cieczy jest rowna objetosci 6kulek"?
Wrzucono 5 kulek ..
15 sty 21:26
Ashleyy: jak policzyłam z pięcioma to sie zgadza
15 sty 21:29
Tau:
Z prawa Archimedesa! .......
15 sty 21:34
Tau: Tylko musza zatonąć! to wypierają tyle cieczy

bo jak pływają po powierzchni to NIE!
powinno to byc w zad. napisane!,że zanurzyły się!
15 sty 21:37
Ashleyy: nie znam, albo nie pamietam tego prawa..ale z pięcioma kulkami sie zgadza..
A w 1. zad. promien jest 2,5 cm..a w tw. pitagorasa liczysz 2,25
2
Czegos nie zrozumiałam czy zwykla pomyłka.
Jeszcze raz dzięki za wszystko
15 sty 21:37
Ashleyy: no to racja...bo jakby sie nie zanurzyły to by nie zajmowały tyle objętości co te całkiem
zanurzone
15 sty 21:39
Tau:
nie! 2,5 *2,5 = (2,5)
2 = 6,25 policz na kalkulatorze
15 sty 21:40
Ashleyy: jezu, nie czytaj dzis moich wypowiedzi..dalej sie zgadza

Sorry
15 sty 21:40
Tau: TaK! muszą się zanurzyć! ... to jasne ? nie?
15 sty 21:41
Ashleyy: tak, sorry..
15 sty 21:43