równanie algebraiczne
ewa:
6 gru 22:30
olek: y=3−x
to podstaw do 1 rownania i wylicz pierwiastki
6 gru 22:32
ewa: nic mi tonie mówi:(
6 gru 22:39
ewa: ma być tak? 4x2 −(3−x )2 =0
y=3−x
6 gru 22:41
olek: poprostu za y podstaw to wyrazenie. powstanie rownanie kwadratowe , najprawdopodobniej za
pomoca delty wyliczysz pierwiastki.
6 gru 22:42
olek: tak . teraz to wymnoz i wylicz pierwiastki tego rownania
6 gru 22:43
ewa: czyli ...4x2 −32 + x2 =0
y=3− x
6 gru 22:46
olek: ze co prosze?a gdzie wzor skroconego mnozenia?
6 gru 22:50
ewa: a zapomniałam o 3x w środku
6 gru 22:55
ewa: to będzie 4x2 −32−6x + x2 =0
6 gru 23:01
ewa: czy 3x2 bo już wszystko mi się pokręciło?
6 gru 23:02
ewa: miałam długą przerwę w nauce i wszystko pozapominałam muszę na nowo sobie poprzypominać
6 gru 23:06
elwira91: masz miec cos takiego : 3x2+6x−9=0 a potem liczysz delte
6 gru 23:09
ewa: dzięki wielkie to już umiem dalej
6 gru 23:22
Michał ;3: noo a teraz na mam z tym problem
4 cze 21:47
bezendu: a mianowicie z czym masz ten problem ?
4 cze 21:47