Proszę o pomoc w zadaniu.
Patryk: Rozwiązaniami równania x3−2x2+ax+b=0 są liczby: −√3, 2, √3. Wyznacz a i b.
6 gru 22:17
Kuba: podstawiasz za x najpierw √3 potem 2 i masz 2 równania 2 niewiadome ja bym tak zrobił a potem
sprawdz dla pewnosci z podstawiajac √3 i sprawdz czy CI wchodzi 0
6 gru 22:20
Patryk: ... a jest jeszcze jakaś inna metoda?
6 gru 22:25
Bogdan:
Można zastosować postać iloczynową:
(x + √3)(x − √3)(x − 2) = 0
(x2 − 3)(x − 2) = 0
x3 − 2x2 − 3x + 6 = 0 i x3 − 2x2 + ax + b = 0
a = −3, b = 6
6 gru 22:25
Patryk: To jest o wiele prostsze, dzięki.
6 gru 22:29