Na spotkaniu towarzyskim każdy witał się z każdym. Okazało się, że było 105 różn
Karolina: Na spotkaniu towarzyskim każdy witał się z każdym. Okazało się, że było 105 różnych powitań.
Oblicz, ile osób przyszło na to spotkanie.
Zapisałam wyrażenie: 12x(x−1)=105
Przekształciłam: 12x2 − 12x − 105 = 0
... i delta mi nie wychodzi. Coś źle zapisałam?
6 gru 21:59
Karolina: Rzuci ktoś na to okiem?
6 gru 22:05
Tomek.Noah: jak przezksztalcasz to wychodzi
x2−x=210
x2−x−210=0
6 gru 22:07
Grześ: a jak wymnożyłeś

6 gru 22:08
Karolina: ooo, dziękuję.
6 gru 22:12