skala podobieństwa dwóch figur
ana123: dwie figury o polach 72cm*2 45cm*2 sa podobne. jaka jest skala podobieństwa mniejszej od
wiekszej
6 gru 21:54
św. Mikołaj:
f
1 −−−figura mniejsza
f
2 −−− figura większa
f
1 ~ f
2 w skali k >0
6 gru 21:58
ana123: a z czego korzystałeś?
6 gru 22:05
mila: jezeli np prostokąt o bokach a` i b` jest podobny w skali k do prostokąta o bokach a i b
a`=ka b`=kb
to pole P`= a`*b`=ka*kb=k
2 * ab
| | P` | | k2*a`b` | |
czyli stosunek pól |
| = |
| =k2 |
| | P | | ab | |
0,625=k
2 na pewno sa takie liczby ?
6 gru 22:47