Trygonometria
jarek92: Witajcie, znowu proszę was o pomoc, mam nadzieję że i tym razem mnie nie zawiedziecie
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt M i tworzącej z osią x kąt α
a) M=(3;1), α=30o Odp. y=√33x + 1 − √3
b) M=(−2;−5) α=135o Odp. y=−x − 7
Proszę o zrobienie tych 2 przykładów co uświadomi mi jak zrobić następne. Z góry wielkie dzięki
6 gru 21:47
Tomek.Noah:
y=ax+b
a=tgα
liczsz tg a potem korzystasz z punktu ktora podsataiwasz do wzoru liczysz b i masz rowanie
6 gru 21:51
św. Mikołaj:
| | √3 | |
1/ y= ax+b a= tg30o = |
|
|
| | 3 | |
i M( 3, 1) x= 3 y= 1
podstaw za xi y i wyznacz b
2) podobnie:
a= tg135
o = tg( 180
o−45
o)= −tg45
o= −1
M( −2, −5) to podstaw za x= −2 y= −5
do równania:
y= −x +b i wyznacz b
6 gru 21:55
jarek92: dzięki wielkie za prezent
6 gru 21:59